Lastiq är en app som säljer sista minuten-biljetter till olika typer av evenemang, till ett kraftigt rabatterat pris. Tack vare appen kan personer med en tight budget vara spontana och uppleva vardagslyx - Samtidigt som arrangörerna fyller sina tomma platser.
Lastiq - Upplev mer för mindre
Tidsram
14 veckor
Min roll i projektet
UX/UI Designer, Konceptutvecklare, UX-Researcher, Illustratör
Verktyg
Figma, FigJam, Figma Slides, Procreate, Google Forms
Hur skapades Lastiq?
Lastiq skapades i ett grupparbete under vår första kurs på UX-Designerutbildningen vid STI, interaktionsdesign. Vår uppgift var att skapa och utveckla en affärsidé för att sedan skapa en produkt, i linje med kursens olika stadier och utbildningsmoment.
Lastiq föddes ur flera identifierade problem
Alla har inte råd med att ta del av nöjesupplevelser.
Många aktörer har svårt att helt sälja ut sina
evenemang och stolar står tomma.
Även om erbjudanden och rabatter finns,
krävs det mycket av konsumenten för att
navigera och hitta dem.
Aktörer behöver hitta nya tillvägagångssätt
för att nå nya målgrupper.
Dessa problem utgav grunden för Lastiq
App med sista minuten-biljetter till olika evenemang på ett och samma ställe
Alltid till ett kraftigt rabatterat pris.
Kultur och upplevelser ska vara tillgängligt och lättåtkomligt för alla.
Arrangörer kan fylla tomma platser och nå nya målgrupper.
Målgrupp
Research visade att målgruppen huvudsakligen består av personer med begränsad budget, som har möjlighet till att vara spontana och har ett sug efter att testa på nya upplevelser. Vi valde att smalna av målgruppen, till studenter mellan 18-35 år som bor i större städer. Dels för att de lever på studiebidrag och har ett flexibelt schema, men även för att appen ska kunna erbjuda ett brett utbud av evenemang som är i närheten.
Research
För att lära känna och förstå vad vår målgrupp behöver, skapade vi en enkät som vi skickade ut och genomförde även intervjer.
I dessa undersökningar undersökte vi hur deras konsumtion av kultur- och sportevenemang såg ut idag. Vi undersökte även vilka funktioner de vill ha i vår app.
Insikter
Genom våra enkäter och intervjuer fick vi kvalitativa och värdefulla insikter om vad som är viktigt för Lastiqs användare.
Här är några av de viktigaste insikterna:
Samtliga biljetter i appen ska vara rabatterade till minst 50%.
Alltför låga rabatter gör användarna mindre benägna att köpa biljetter.
Enkelt och lättnavigerat gränssnitt, med tydlig och lättförståelig information
Användarna ska kunna se en sammanställning för hur mycket pengar de har sparat på sina köp jämfört med ordinarie pris.
Tydlig information och pålitliga betallösningar som skapar trygghet och förtroende hos användarna.
Det ska vara möjligt att få relevanta och personliga rekommendationer.
Säg hej till vår persona - Lasse Tiquet!
Utifrån svaren vi fick från våra enkäter och intervjuer, skapade vi en persona som representerar hur en genomsnittlig person i vår målgrupp är och beter sig.
Lasse Tiguet
ÅLDER 29
UTBILDNING Civilingenjör
RELATIONSSTATUS Singel
JOBB Student
BOR Malmö
“Jag vill hitta evenemang nära mig till ett bättre pris!”
Personlighet
Spontan Nyfiken
Aktiv Ekonomisk
Biografi
Lasse är nybliven student i en ny stad och vill gärna göra något roligt vid sidan av studierna. Men han har en begränsad budget och dålig koll på stadens evenemangsutbud. Han är öppen för att gå på aktiviteter ensam.
Behov
Relevanta förslag utifrån sina preferenser
Enkelt att hitta evenemang i sin närhet
Minst 50% rabatt
Tydlig information om evenemangen
Enkelt gränssnitt
Säkert betalningssätt
Dealbreakers
Dåliga sittplatser
Massvis med reklam och pushnotiser
Minskat utbud i appen över tid
Irrelevanta evenemangsförslag
För låga rabatter
Clickbaits
Favoritvarumärken
Vi gjorde Empathy Maps, backlogs, Customer Journeys och User Stories.
Informationsarkitektur - Sitemap
Wireframes
Jag skapade de första handskisserna av hur Lastiq kunde se ut.
Sedan skapade vi Midfi-Wireframes, då vi utgick från mina handskisser. Alla i gruppen var nybörjare i Figma, så vi hjälptes åt med våra digitala Wireframes. Det var spännande att man med små mått kunde börja väcka appen till liv.
Branding
Baserat på våra Wireframes, började vi designa appen. Vi ville att Lastiq skulle ge en lyxig känsla, med ett enkelt gränssnitt. Jag föreslog att vi skulle använda oss av en mörkröd färg, för att den påminner om ridåerna i biosalonger, teatrar med mera. Vi tog inspiration från tjänster som Abundo och Too Good To Go och Karma.
Tone of Voice
Vi diskuterade hur appens tone of voice (TOV) skulle vara och kom fram till att den skulle vara varm, informell, lekfull och respektfull. En varm och lekfull TOV gör att appen känns inbjudande ger en känsla av gemenskap. Eftersom appen ska göra kultur mer tillgängligt för alla, skulle en kall TOV skapa en distans mellan appen och användarna. Appens målgrupp är dessutom ung och spontan och därför valde vi vi en informell TOV för att ge en avslappnad känsla och skapa engagemang.
Trots den varma, avslappnande och välkomnande känslan ville vi även ha en respektfull ton, för att appen ska kännas “straight forward” och pålitlig.
Prototyp och användartest
Till slut hade en prototyp av Lastiq skapats. Som sagt var det första gången som samtliga i gruppen använde Figma, men vi lärde oss mycket på vägen. Det var roligt att lyckas skapa exempel på hur en AI-chatt kunde se ut, samt sittplats-kartan. Att se resultaten av vårt knepande och knåpande var det som drev oss framåt.
Vi testade vår prototyp på fem personer i vår målgrupp, vilket gav oss många värdefulla insikter som gjorde att vi kunde förbättra vår prototyp. Det var intressant att få nya insikter och ibland överraskingar, när utomstående personer med andra erfarenheter använde appen. De kunde identifiera problem och lösningar som vi själva inte hade sett. Dessutom var det uppmuntrande att se att vi hade lösningar som fungerade bra.
Framtidens Lastiq
Tillgänglighet och inkludering
För att utöka tillgängligheten och inkludera fler, kan vi lägga fler filterkategorier som tex “lugnare evenemang”, för personer med neurodiversitet.
Hållbarhetsinitiativ
Samarbete med kollektivtrafik och kommun för att erbjuda en smidig och miljösmart resa till evenemanget.
Recensioner och betyg
Användarna kan recensera evenemang och arrangörer direkt i appen, för att göra appen mer social och kommunikativ.
Partnersamarbeten
I framtiden kommer arrangörerna betala en liten avgift för att sälja sina biljetter i vår tjänst. Vi kan även se över och utveckla annonseringsmöjligheterna för arrangörern
Sociala funktioner
Implementera en funktion där användarna kan bjuda in sina vänner för att få rekommenderade evenemang utifrån deras kombinerade preferenser samt att kunna köpa biljetter bredvid varandra